Vaak moet ik terugdenken aan het moment dat ik gefascineerd luisterde naar een liedje dat we allemaal kennen:
“Mijn vader is een tovenaar, ‘t is echt, ‘t is heus, ‘t is raar maar waar! Een ti-ta-tovenaar”
Terwijl de inhoud van het lied voor mijn vriendjes en vriendinnetjes totaal geen persoonlijke betekenis had, kwam het bij mij wel aardig dichtbij de werkelijkheid…
Mijn vader was namelijk een gi-ga-goochelaar!
Vreemd genoeg zijn sommige mensen er heilig van overtuigd dat hij, Hans Kazàn, écht een tovenaar is.
Volgens hen beschikt hij over “bovennatuurlijke magische krachten”.
Geen grap.

We woonden nog in het Overijsselse dorp Bathmen en het was winter. De dennenappels in de openhaard knapperden en door het hele huis heen was warmte door de talloze brandende kaarsen. Ik was aan het spelen met mijn broers Oscar en Renzo toen de voordeur openging. Mijn vader kwam terug van zijn werk.
Vandaag had hij een optreden verzorgd in een streng gelovig dorp in Nederland.

Mijn vader vertelde wat hem daar was overkomen. Tijdens zijn optreden had hij een paar nieuwe, ontzettend sterke goocheltrucs laten zien. Het aanwezige publiek stond perplex en klapte na afloop uitbundig.
Na de show liep hij tevreden terug naar zijn auto. Tot zijn verbazing was er een papiertje onder de ruitenwisser geschoven. “Heb ik verkeerd geparkeerd?”, dacht hij nog.

Hans pakte het briefje onder de ruitenwisser vandaan en vouwde het open. Op het briefje stond met een priegelig handschrift geschreven: ‘Meneer Kazàn, wat u doet is des duivels. Zulke wonderen zijn aan God alleen voorbehouden. U dient hier onmiddellijk mee te stoppen of u zult in het hiernamaals gestraft worden’.

Het verhaal heeft op mij, als zeven-jarig jongetje, een onuitwisbare indruk gemaakt. Mijn vader deed toch slechts leuke, onschuldige goocheltrucs? Ik kon niet geloven dat dit door sommige mensen écht gezien werd als het uitoefenen van een bovennatuurlijke kracht.
Als je ergens in gelooft, vind ik dat heel mooi… maar heilig geloven in een man die balletjes uit je oor kan laten verschijnen?
– Ongelooflijk.

X